01 липня 2015
Щеплення фруктових дерев

Щеплення плодових дерев здається вершиною садівничої науки, адже не кожен може похвалитися вмінням якісно проводити цю операцію. Коли виникає необхідність оновити сад або нащепити бажаний сорт яблуні, груші, персика або сливи доводитися просити сусіда чи знайомого і довіряти його рукам свої саджанці та дерева. Адже, хотілося б самому усе це виконати, щоб було надійніше, акуратніше і якісніше. Але залишається лише із заздрістю дивитися, як вміло орудує сусід ножиком для щеплення, з'єднує зрізи і фіксує їх садовим бинтом.

                         Кращі способи щеплення плодових дерев

Замість того, щоб заздрити і жаліти себе, можна навчиться прищеплювати дерева і збагатити свій сад цінними сортами. Для початку необхідно теоретично вивчити всі способи щеплень і вибрати той, з яким впораєтеся найшвидше.

Існує досить багато способів щеплення. Деякі з них використовуються ще й для лікування ран на корі, які були отримані від травми, обмерзання або пошкодження гризунами. Для того, щоб обзавестися улюбленими сортами плодових дерев, садівники використовують кілька видів щеплень.

• Бічне щеплення.

• Щеплення на кору без поздовжнього розрізу кори.

• Т-подібне щеплення в кору.

• Щеплення за кору.

Найбільш розповсюджені бічні щеплення, які роблять з боку стовбура прищепи.

До бічних щеплень належить:

• окулірування;

• щеплення в бічний зріз;

• щеплення зближенням.

Окуліровку також можна проводити декількома способами: трикутним щитком, віконцем, кільцем або дудкою, вприклад.

Живець і підщепу (або вічко) для проведення кожного виду щеплення і придбати їх треба завчасно.

живціЖивці (молоді гілочки бажаного сорту, не товстіші ніж олівець) беруть від молодих дерев на початку зими (бажано вранці), після перших морозів. З них видалять всю незрілу частину і нарізають невеликими пагонами по 40-70 см. Зберігають їх до весни в холодильнику, холодному підвалі або під снігом. Якщо зима була теплою, і не спостерігалося великих морозів, то можна використовувати живці весняної зрізання. Дерева зерняткових культур, з яких знімають живці, або вічка, не повинні бути старші як 6-8 років, кісточкових - 6 років.

Підщепа, це дерево, до якого прищеплюють живець (або прищепу). Бажано, щоб підщепа була не старша 5 років, здорова і мала хорошу кореневу систему.підщепа Для того щоб отримати хороший результат щеплення необхідно, щоб живець знаходився в стані спокою, а підщепа вже вступила в активну фазу розвитку. З цієї причини, живець до останнього моменту тримають в холоді: в снігу або в холодильнику. При зберіганні в холодильнику важлива не тільки температура, але і вологість. Найкраще загорнути живці у вологу ганчірку і помістити в поліетиленовий пакет.

Залежно від мети щеплення, рослини прищеплюють в різних місцях стовбура. Якщо необхідно замінити дерево іншим сортом, то щеплення роблять на рівні 20-30 см. від рівня ґрунту. Якщо ж необхідно прищепити тільки одну гілочку, то потрібно забезпечити їй вільний доступ світла. Для цього знімають верхній ярус гілок на дереві, що дає можливість щепленому живцю вільно розвиватися.

                                                            Терміни щеплення плодових дерев

Щеплення плодових дерев можна робити протягом весни, літа і осені. Дана процедура в кожну пору року має свої характерні особливості і вимагає чимало уваги і терпіння.

Навесні роботи щодо щеплення дерев починають з квітня, але краще орієнтуватися на стан бруньок на дереві. Щеплення рекомендують робити за два-три тижні до розпускання бруньок. Взимку починають роботи з грудня, а влітку - з кінця травня до 30 червня.

Весняні щеплення плодових дерев можна виконувати, починаючи з квітня, коли поновлюється сокорух. Живці тоді мають можливість розвивається на підщепі протягом літа й добре визріти. Кісточкові культури пробуджуються першими і щеплення краще починати з них.Навесні використовують такі види щеплень як окулірування (щеплення вічком) і копулірування (щеплення черешком). Вічко, при окуліруванні, рушає у ріст в поточному році, але не завжди встигає визріти до зимових холодів і часто гине.

1509571980 Літнє щеплення плодових дерев здійснюється з кінця травня до кінця червня. До нього вдаються ті садівники, які не встигли прищепити дерево навесні або якщо не прижилися живці від весняного щеплення.При літній окуліровці на сплячі бруньки бажано надягати чохли, які зберігаю вологу. Проробляють дану процедуру тільки тоді, коли на вулиці стоїть спекотна погода. Приживлюваність вічок в даний період дуже висока. Головне, щоб молодий пагін встиг дозріти до зими. Щоб прискорити дозрівання деревини, рекомендують знімати верхівку з живця в серпні.

Зимове щеплення багато садівників вважає більш надійнішим ніж літнє. Починають його в грудні і закінчують наприкінці березня. Даний вид щеплення проводиться в закритому приміщенні і всі підщепи повинні знаходитися в ємкості. Це досить клопітка справа, але якщо врахувати, що щепити необхідно не велику кількість дерев, то витрати себе виправдовують, оскільки до осені наступного року, молоді пагони встигають визріти і впевнено ідуть в свою першу зимівлю в саду. Даний вид щеплення використовують для цінних сортів або отримання 100 % результату.

Для того щоб щеплення пройшла вдало необхідно дотримуватися деяких важливих в садівництві правил.

Живці і прищепа повинні бути в родинної близькості.

• Пов’язка при щепленні повинна бути щільною.

• Бруньки на привої повинні бути добре розвинені.

• Підщепи необхідно зрізати з маточників, які перебувають у стані спокою.

• Щеплення за кору необхідно проводити під час активного сокоруху на привої.

Неможливо зробити щеплення без спеціальних садових інструментів. Садівникові знадобиться садовий ніж, секатор для зрізу живців і вічок, пилка, садовий бинт, вар і дезінфікуючий розчин. Дана робота не терпить поспішності і різких рухів: усе необхідно робити чітко, з розрахунком до міліметра і важливо не забувати про те, що працюєте з живим матеріалом.

Догляд за щепленими деревами


Як тільки щеплення на Ваших деревах рушить в зростання, потрібно уважно стежити за можливою появою гризучих і особливо сисних шкідників, вести активну боротьбу з ними. Щепленим деревам потрібні своєчасні поливи і удобрювальні підгодівлі. Якщо на гілці щеплено кілька живців, варто залишити рости тільки один, який краще за інших розвивається, а у решти прищипують верхівки по досягненні ними довжини 15-18 см, а в кінці липня або навесні наступного року їх зовсім вирізують. Щеплені живці може відламати вітер, птахи, і тому їх варто підв'язувати до прутиках або прив'язувати до них дужки з гнучких пагонів. Навесні, на наступний рік, пагони, що виросли вкорочують і формують гілку.

Інструменти для щеплення


Щеплення потрібно робити тільки спеціальними садовими гострими інструментами. Товсті гілки зрізають пилою-ножівкою, тонкі - садовим ножем, живці - секатором, а щеплення - копуліровочним ножем. Нирки з держака рекомендують зрізати і прищеплювати копуліровочним ножем. Важливо нагадати початківцям садівникам, що при користуванні садовими і прищеплювальними ножами всі рухи робляться у напрямку до себе, а не від себе. Тільки за цієї умови можливі правильні і рівні зрізи. А це викликає необхідність прийняття запобіжних заходів, щоб не допустити можливих порізів пальців і долоні руки. При зачистці зрізів гілок садовим ножем і при всіх видах зрізів прищеплювальним ножем треба використовувати як упор великий палець руки.

Дивитися всі новини