27 серпня 2015
Сезонні роботи у листопаді: зберігання зібраного врожаю

Закінчивши садові роботи і зібравши весь урожай, пора б подбати про його зберігання. У цій статті ми спробуємо розібратися, де і в чому краще зберігати плодову продукцію для того, щоб надовго зберегти свіжий вигляд. 

У чому зберігати плодову продукцію?

 Для зберігання продукції використовують  найрізномінітнішу тару: ящики, кошики, мішки, сітки. Її потрібно підбирати залежно від виду плодів і кількості. Вся тара повинна бути чистою і гігієнічною, не містити ніяких шкідників і збудників хвороб. 

Тому перед закладкою плодів важливо продезінфікувати усі ємності. У ящиках і корзинах для плодової продукції створюються оптимальні умови з вентиляцією та охолодженням. Ящики можуть бути різних розмірів, залежно від плодів, що зберігаються. 

Способи зберігання врожаю

 Зберігати урожай можна двома способами: стаціонарним та польовим. До першого ми відносимо зберігання плодів у підвалах і льохах. Польовий спосіб означає зберігання врожаю в буртах і траншеях. У підвалах температура недостатньо низька, тому там можна зберігати тільки яблука та груші, цибулю і часник в сітках. 

Незважаючи на не надто сприятливі умови багато садівників зберігають урожай саме там. Якщо ж Ви не хочете втратити половину плодів, не використовуйте цей спосіб зберігання. Якщо ж Ваш підвал навпаки дуже холодний і з хорошою вентиляцією та вологістю повітря, то можете сміливо залишати там плодову продукцію. Ідеальним місцем для зберігання врожаю є погреби. Температура в таких приміщеннях досить низька, що запобігає виникненню гнилі і псуванню продуктів. 

Умови зберігання врожаю 

k2(2)

Найважливішими умовами для зберігання врожаю є температура повітря в приміщенні і вологість. Температура зберігання для кожного овоча або фрукта може бути різною і залежить від можливості плодів зберігати поживні речовини при конкретних температурах. 

Найоптимальніша температура приміщення, в якому можна без проблем залишати плоди - 0 ° C. Якщо вона буде опускатися, то настане промороження, порушення клітинної структури кристалами льоду і нарешті псування плодів. Верхня межа температури зберігання для більшості овочів і фруктів не повинна бути більше 5 ° C. 

При вищій температурі активізуються ріст, обмін речовин, перезрівання плодів з додатковим випаровуванням вологи, що призводить до загнивання врожаю. Дотримуючись оптимальних температур у приміщеннях, Ваші овочі будуть відмінно зберігається, не втрачаючи корисних властивостей.

Дивитися всі новини