03 липня 2015
Весняна обрізка плодових дерев. Відео

З усіх робіт по догляду за плодовими деревами, обрізка, мабуть, найбільш складна. Помилкою було б думати, що обрізавши дерево один раз на рік, Ви вирішите цю проблему. Якщо ви хочете радіти врожаям, то обрізати доведеться  з весни до осені. Але обрізка плодових дерев навесні, влітку і восени істотно різняться, і кожна вимагає уважного вивчення. Почнемо з весняної обрізки.

Навіщо потрібна обрізка плодових дерев?

По-перше, обрізка повинна проводитися для проріджування крони дерева, для кращого освітлення сонцем. Адже, погодьтеся, для того, щоб дерево приносило плоди, спочатку повинні з'явитися квіткові бруньки, потім квіти і тільки потім зав'язі. Але квіткові бруньки можуть з'явитися тільки там, куди потрапляє світло. 

По-друге, в темній, загущеній кроні, особливо комфортно себе почувають всілякі шкідники і збудники хвороб. Ні птахам, ні обприскувачам до них не дістатися. А якщо врахувати, що всередині загущеної крони листя і гілочки виростають тонкими і ніжними, то фактично своїми руками ми приманюємо на дерево такого злісного шкідника, як тля.

По-третє, є просте правило: дерево або сильно зростає, або добре плодоносить. І ось саме за допомогою правильної обрізки ми повинні дотримуватися оптимального балансу між потрібними нам великими врожаями і потрібними дереву щорічними приростами. 

Коли проводити обрізку?

Весняна обрізка яблуні, груші та кісточкових рослин починається вже в березні, коли температура повітря стає стійко позитивною, але вегетація ще не почалася, тобто до розпускання листя. Для початківців-садівників варто зазначити, що обрізка плодового дерева - процес творчий і тут немає аксіом, не бійтеся помилитися. Природа з часом виправить ваші помилки, але ви придбаєте безцінний досвід. Перед тим, як брати в руки пилку і секатор ми повинні уявити собі, що  хочемо отримати в результаті.

Метою обрізки плодових дерев може бути:

  • зменшення висоти дерева;
  • обрізка гілок по довжині, для отримання більш компактної крони;
  • видалення нижніх гілок, які торкаються землі;
  • проріджування крони, тобто видалення зайвих гілок, гілок, що ростуть усередину крони і гілок, що перехрещуються;
  • видалення волчкових пагонів і прикореневої порослі;
  • видалення гілок-конкурентів, так звана супідрядність гілок між собою.

Поради спеціалістів по обрізці фруктових дерев

Уважно огляньте дерево та оцініть минулорічні пагони, постарайтеся зрозуміти: яка гілка, куди хоче вирости. Майте на увазі, чим вищий пагін, тим більше він споживає речовин для свого росту і неминуче прагне до лідерства, прагне стати головним. Тому при весняній обрізці важливо правильно розподілити супідрядні гілки, тобто зробити різницю по висоті між гілками не більше 30 - 40 см і направити пагони в потрібну нам сторону.Вибір інструмента дуже важливий при весняній обрізці саду. У будь-якого садівника в арсеналі обов'язково повинні бути гострий секатор і садова пила. 

Інструменти повинні бути чистими. Це допоможе менше травмувати дерево і уникнути рваних ран, через які в дерево можуть проникнути хвороботворні мікроорганізми. Після обрізки всі місця зрізів діаметром більше 1 см обов'язково замазують садовим варом.Обрізка плодових дерев навесні проводиться починаючи знизу, поступово піднімаючись вгору, так само від центру до периферії крони дерева. Основне правило роботи секатором  - ріжучий ніж секатора завжди спрямований до тієї частини зрізу, яка залишається на дереві (це дозволяє зменшити кількість і розмір пеньків, що залишаються).

Існує 3 основних види зрізу:

Виды среза

  • зріз на бруньку, використовується для укорочення ростових пагонів. У цьому випадку зріз робиться, як правило, на відстані 3 - 5 мм над брунькою і дивиться назовні крони. Зріз робиться під кутом (щоб не застоювалася вода);
  • зріз на кільце, використовується, коли потрібно повністю видалити гілку від стовбура або від скелетної гілки. Зріз робиться без залишення пенька, але і, не заглиблюючись у тканину основної гілки;
  • зріз на бічне відгалуження, використовується, коли потрібно направити ростовий пагін в потрібну нам сторону. У цьому випадку відрізається центральний пагін і залишається бічний.

Схема обрізки плодових дерев

  1. Обрізаємо всі сухі, поламані та пошкоджені гілки.
  2. Обрізаємо гілки, що знаходяться низько від землі і дивляться вниз.
  3. Безжально обрізаємо гілки, які нам заважають. Наприклад, заважають проходу по доріжці. Пам'ятайте, що не ви кланяєтеся дереву, а дерево вам. Так само у разі якщо Ви просто хочете мати дерево компактних розмірів.
  4. З двох гілок, що ростуть поруч і паралельні одна одній залишаємо одну.
  5. Якщо дві гілки перехрещуються, то одну з них доведеться вирізати, інакше надалі вони будуть тертися і заважати одна одній.
  6. Дуже довгі торішні гілки, які не мають відгалужень, слід вкоротити.
  7. Дуже довга горизонтальна гілка, з часом може стати дуже важкою і зламається, бажано її теж вкоротити. Це набагато простіше, ніж робити для неї підпірки.
  8. Гілки, що дивляться всередину крони, або зовсім видаляємо або обрізаємо так, щоб залишилася верхня брунька,що дивиться назовні, з неї розвинеться нова гілка і буде рости в потрібному напрямку.
  9. Дивимося, наскільки симетрично виглядає дерево. Адже краси в саду ніхто не відміняв. Якщо помітний перекіс в одну із сторін або з одного боку більший приріст, варто надати йому більш симетричний вид, інакше з часом цей перекіс буде тільки збільшуватися.

Дивитися всі новини