04 червня 2012
Корисні властивості вишні

Вишня, як і калина - невід'ємна частина української культури, символ нашого народу, нашої чудової природи. Навесні вишня радує нас біло-рожевими квітами, а влітку можна поласувати відмінними на смак плодами. Та й не тільки на Україні шанують вишню. Колись в Іспанії говорили, що у найкрасивіших жінок - вишневий погляд. Справжній культ вишні у японців, вони і тепер припиняють працювати і зачаровано спостерігають, як розцвітає вишня. Напевно, не випадково людям у різних куточках планети так до душі припало вишневе дерево.
З точки зору науки - вишня - рід деревних рослин сімейства розоцвітих. Плід вишні - соковита кістянка з круглою кісточкою, кисло-солодкого смаку. Ягоди ароматні, різні за розміром. Рід вишні налічує близько 130 видів. В залежності від сорту, ягоди вишні бувають від рожевого до майже чорного кольору. Вважається, що вишня була одним з продуктів харчування первісної людини, про це свідчать розкопки на території Німеччини, Швейцарії, Італії, в горах Америки. Хоча батьківщиною вишні прийнято вважати узбережжі Чорного моря. Сьогодні вишня росте повсюдно, крім зон з екстремальним кліматом. Користь вишні в харчуванні людини дуже велика, так як ця чудова ягода має в своєму арсеналі велику кількість лікувальних властивостей. Той, хто хоч раз їв вишню, напевно знає, як вона втамовує спрагу і покращує апетит.

                                                  Корисні речовини які містяться в вишні

компот У цих злегка кисленьких ягідках міститься багато кумаринів - речовин, що знижують поріг згортання крові і попереджають утворення холестеринових бляшок на стінках судин. Користь вишні полягає ще й у тому, що вона зміцнює всю кровоносну систему організму. Якщо у вас є якісь проблеми з судинами або капілярами, вам обов'язково треба вживати цю ягоду в їжу. Дуже корисно пити сік з вишні. Великий вміст вітамінів B1, B6 і С разом із залізом, міддю і магнієм дають чудовий ефект при лікуванні недокрів'я і інших захворювань, пов'язаних з системою кровотворення. Її сік відмінно поєднується з великою кількістю вітаміну С, і вона посилює його дію, тим самим ще більше стимулюючи імунну систему.
Вишню використовують для поліпшення моторики травних залоз, так як вона є хорошим стимулятором секреторної функції шлунка, підшлункової залози, жовчного міхура.
Корисні властивості вишні полягають так само в її здатності знищувати шкідливі бактерії і не давати їм розмножуватися при хворобах. З метою вивчення антибактеріальних властивостей вишні, був якось проведений експеримент, який показав, що вишневий сік вбиває дизентерійну і кишкову палички менше ніж за одну годину. Це відбувається тому, що у вишні містяться антіціаніди, які мають виражену антисептичну дію.

Відомо, що ця ягода має проносну і відхаркувальну дію. З вишні часто роблять різні сиропи від кашлю та застуди.
Безсумнівна користь вишні так само в системі лікування запалень горла, шлунка і кишечника. Крім всіх вищеназваних корисних властивостей вишні, в ній міститься так само вітамін PP, пектин, кобальт, яблучна і лимонна кислоти. Систематичне вживання вишні знижує ризик серцевих нападів у людей.

                                         Використання вишні в народній медецини

вишня Використовують вишню і в народній медицині: як жарознижувальний, протизапальний і антибактеріальний ліки. Відомо, що корисні речовини витягують не тільки з її плодів, а й з різних частин самого дерева - листя, коріння, стовбура. Наприклад, зі смоли роблять ліки для лікування шлунку, відвар з листочків і гілочок допомагає при хронічних колітах і атонії кишечника. Подрібнене насіння з кісточок вишні допомагають при подагрі як примочок. Плодоніжки вишні мають сильну сечогінну дію, тому відвар з плодоніжок приймають при гіпертонії. Він також допомагає при маткових кровотечах. У медичних цілях також використовується і кора вишневого дерева, відвар з неї допомагає при ревматизмі, неврозах, схильності до судом. Віджатий вишневий сік або маски зі свіжих розчавлених вишень - дуже ефективний засіб для догляду за жирною шкірою обличчя, він стягує пори, освіжає шкіру, позбавляє від прищів.
Алергікам, як відомо, заборонено їсти яркоокрашенние плоди - от тільки до вишні це не відноситься.
Далеко не кожен знає, що вишня, коли її їси - впливає на якості нашої особистості, а точніше наш характер. Вона сприяє збільшенню в людині почуття оптимізму, спокою і уявіть ніжності, а завдяки цьому з'являється гармонія з навколишнім світом. Всіх корисних якостей вишні просто не перелічити, простіше сказати - її треба їсти!

                                                               Ядра вишні

ядро11 Незважаючи на незаперечну користь вишні, вона корисна не всім. Не рекомендується вживати в їжу вишню людям, у яких підвищена кислотність шлункового соку, людям, що страждають на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунка, ожирінням, хронічними запальними процесами в легенях, а також тим, хто схильний до проносу. Є і ще один недолік - це її насіння, Ядра Вишеньок отруйні, хоча і застосовуються під наглядом лікаря для лікування деяких хвороб. Просто так їх їсти не можна! До речі і з зимовими заготовками з вишні слід бути обережними. Вишневі компоти для тривалого зберігання слід варити класичним способом (замість популярного останнім часом способу триразовою заливки без кип'ятіння).
Вишня - прекрасний десерт, не тільки у свіжому, але і в переробленому вигляді. З вишні виходять дуже смачні компоти, варення, желе, муси. Вишня добре виглядає в салатах, її ягодами прикрашають торти і морозиво. Калорійність вишні на 100 грам - 52 ккал. Харчова цінність вишні: білки - 0,8 г, жири - 0,2 г, вуглеводи - 10,6 г

Дивитися всі новини