13 січня 2015
Деревна зола. особливості використання

Наявність садової ділянки ставить власників перед необхідністю регулярно звільнятися від рослинного сміття. Найчастіше його спалюють. Не всім подобається дим від багать із сусідського ділянки, але крім негативних факторів, спалювання гілок має і корисний: створення безкоштовного і цінного добрива - деревної золи.
Зола - це все те, що залишається після спалювання рослинних залишків. У ньому виявлені більше половини всіх хімічних елементів таблиці Менделєєва. Найбільше в золі: кремнію, кальцію, калію і фосфору. Присутні й інші мікроелементи необхідні для рослин: магній, залізо і сірка, а також бор, марганець, мідь, цинк, молібден та інші. Не думайте, що спалювати можна лише гілки дерев і чагарників. Бадилля та інші залишки таких городніх культур, як картопля, кукурудза, соняшник, буряк, теж йдуть в «топку» даючи свої корисні елементи. Однак склад цього продукту може сильно відрізнятися в залежності від того, які рослинні залишки були спалені і в яких умовах ці рослини жили. Наприклад, в попелі, отриманої при спалюванні березових полін, міститься до 40% кальцію, 12-13% калію, 5-6% фосфору і 2-3% магнію. Якщо порівняти склад золи отриманої при спалюванні гілок дерев і трав'янистих рослин, то в деревній значно більше кальцію, але менше калію. А якщо спалювати солому, то в золі кількість калію, досягає 20-30%.

                         Альтернатива традиційним мінеральним добривам

Завдяки своєму складу зола може служити відмінним доповненням або навіть альтернативою традиційним мінеральним добривам. Тільки є одне "але" - в золі від згоряння будь-яких рослинних залишків геть відсутня азот, а він необхідний рослинам під час вегетації в досить великих кількостях. Тому застосування азотних добрив має бути доповненням до золі. Але, виявляється, вносити азотні добрива одночасно з золою безглуздо, тому це навпаки призводить до великих втрат азоту: він перетворюється на аміак і випаровується,. Не варто застосовувати разом з попелом і фосфорні добрива: по-перше, зола і так містить фосфор, а ми знаємо, що надлишок будь-якого елементу також шкідливий, як і його недолік. А по-друге, зола має лужну реакцію, при якій сполуки фосфору стають практично недоступними для рослин.

Для садівників дуже важливо знати, що в золі практично немає хлористих сполук, і цим вона вигідно відрізняється від багатьох мінеральних добрив. Так що, в першу чергу її добре сприймуть культури, чутливі до хлору. Такі, як: картопля, огірки, кабачки, капуста, суниця, малина, смородина.

                                       Застосування золи в садівництві

Зола - не тільки добриво. Є у неї і інші корисні садівникові властивості.

  • гл Вона відмінно розпушує грунт і змінює її структуру, роблячи її легкою, волого- і повітропроникною.

Багато рослин не люблять кислих грунтів, а завдяки високій лужності зола нейтралізує надлишкову грунтову кислотність. Норми внесення золи в грунт залежать від рівня кислотності, вмісту в грунті органічної речовини, а також від того, важка вона або легка. На важких глинистих і на кислих торф'яних ґрунтах її треба додають у великих кількостях. Приблизно 0,7-1,5 кг деревної золи на 1 кв. м, а золи, що утворилася після спалювання трави, бур'янів або соломи, ще більше - 1,5-3 кг на 1 кв.м. Тільки пам'ятайте, що за внесення золи не скажуть вам спасибі, рослини, які воліють кислий грунт, наприклад: вереси, рододендрони, гортензії, магонии і деякі хвойні.

  • Золу закладають в грунт в сухому вигляді, зазвичай при весняній перекопуванні, хоча на глинах і суглинках її вносять і восени.

Практикують також внесення золи в лунки, борозни і посадочні ями, але робити це треба обережно, щоб не обпалити коріння, адже зола це концентроване добриво. Тому шар попелу обов'язково ізолюють шаром землі від кореневої системи саджанців. Якщо ж золу застосовують тільки як ефективний калійно-фосфорне добриво, то достатньо внести 100-150 г на 1 кв. м. (Приблизно стакан - півтора). Під час вегетаційного сезону можна проводити і рідку підгодівлю рослин, розмішавши 50-100 г золи (це півсклянки - склянка) у відрі води.

  • Допоможе зола і в боротьбі з хворобами і шкідниками у вашому саду, в якості натурального фунгіциду і інсектициду

Для цього золу треба ретельно просіяти, відокремивши всі великі залишки. І дрібної, як пудра золою, посипають зволожені листя городніх культур, таких як цибуля, редис, картопля або суниця. Можна припудрювати нею грунт навколо рослин, створюючи перешкоди для просування слимаків та равликів.

  • приминеини Профільтрованим настоєм золи (20-30 г на 1 л гарячої води) корисно обприскувати сходи овочевих і декоративних культур

Настій золи, тютюну та господарського мила, взятих у рівних пропорціях, допомагає успішно боротися з цибулевої мухою і попелиць, борошнистою росою на смородині і агрус, з килою капусти і чорною ніжкою, яка уражує сходи.

  • Ну а якщо вся ця метушня з золою вам не до душі і ви прихильник традиційних добрив, тоді використовуйте золу при приготуванні компосту.

Зола прискорює його дозрівання і збагачує корисними елементами. Скільки її насипати в компостну яму? Тут, як кажуть «Каші маслом не зіпсуєш», багато не буде. А як заготовити золу? Так просто! Вже з травневих свят, все літо і теплу частину осені збирайте золу зі своїх мангалів, багать і печей. Але зберігайте золу в сухому місці, а не під відкритим небом. Не допускайте зволоження, від цього зола втрачає свої корисні властивості, а в сухому вигляді вона не втрачає своїх властивостей протягом довгого часу. І тоді ранньою весною, коли вашим рослинам так потрібне повноцінне харчування, зола завжди буде у вас під рукою

Дивитися всі новини