23 липня 2015
Чому погано сходить посіяне насіння на розсаду

Дуже часто садівники, посіявши насіння тих чи інших культур, з нетерпінням чекають сходів, а їх все немає. Або є, але слабкі, і «не дружні». У таких випадках садівники найчастіше нарікають на якість посівного матеріалу: «Знову поганий товар продали». Однак це тільки одна з причин, що впливає на схожість. Можна посіяти цілком хороше і якісне насіння, але не досягти ніякого результату. Причин може бути багато але, мабуть, найбільш поширені наступні:

Прострочений термін придатності або неправильне зберігання насіння

Перш ніж висівати насіння в грунт, потрібно обов'язково перевіряти дату їх випуску та закінчення терміну придатності. Виробники насіння, як правило, завжди вказують цю інформацію на упаковці. У цьому випадку все просто. Але досвідчені садівники самостійно збирають насіння від улюблених сортів, шукають цікаві сорти у знайомих, замовляють рідкісні через інтернет. 

У такому випадку посівний матеріал потрібно зберігати в паперових конвертиках із зазначенням часу збору і заготівлі. Тоді ймовірність посіву простроченого насіння буде зведена до мінімуму. Слід так само пам'ятати, що у різних культур насіння мають різні терміни придатності. У одних з роками схожість зростає, а в інших навпаки падає. Розглянемо на конкретних прикладах:

Насіння петрушки, айстри, чорнобривців, календули, водозбору, незабудки, цибулі, моркви, більшості коренеплодів зберігаються 1 рік (максимум 2). А насіння більшості зелених і пряно-ароматичних культур, взагалі сіють тільки свіжими, вони не зберігаються. Зате насіння капусти, редьки,  перцю і баклажанів, хризантем, лев'ячого зіва, мальви, петунії цілком здатні проростати і через 3 - 4 роки.

Краще за всіх зберігається і не втрачає схожості насіння гороху, бобів, квасолі, гарбуза, кабачків, огірків, томатів, настурції, запашного горошку, а також амаранту, бальзамінів і волошок. Причому досвідчені садівники помітили, що томати та огірки навіть краще сіяти не в перший рік після збору, а на 3-й і навіть старше.

Умови зберігання посівного матеріалу

s9AGGH46d Але на схожість насіння можуть впливати і умови їх зберігання.
Один з головних параметрів - температура. При зберіганні в умовах низьких температур посівний матеріал може перейти до стану дуже глибокого спокою. Так насіння салатів і коренеплодів не можна зберігати при низькій температурі. При посіві такого насіння вони, як правило, намагаються дати потомство - йдуть «в стрілку» на шкоду врожаю.

 Погано на насіння впливає і занадто висока температура. У нього інтенсивніше йдуть окислювальні процеси і витрачаються запаси поживних речовин, які потім знадобляться паросткам. Температура зберігання насіння повинна бути оптимальною для даної культури. Кращою температурою для більшості насіння буде легка прохолода: + 12+ 16 С. Правда і тут є винятки: у холодильнику зберігають насіння айстр, і цибулі. Одним словом тут кожному садівникові варто розібратися з вимогами конкретної культури.

Набагато простіше забезпечити інші фактори правильного зберігання, тут у всього насіння вимоги однакові. На зберігання завжди закладається тільки повністю просушене насіння. У домашніх умовах сушка зазвичай проводиться на пористому папері в добре провітрюваному теплому приміщенні.

Насіння з підвищеною вологістю, при зберіганні може прорости, покритися пліснявою, або навіть згнити. Зберігати насіння так само потрібно в сухих приміщеннях. Варто потурбуватися і перевіркою насіння на відсутність сміття, від якого може початися загнивання, хвороби і поява шкідників, які дуже швидко можуть знищити всі запаси посадкового матеріалу.

Важливо зберігати насіння в темряві, тому що світло стимулює проростання, а поки вашому насінню це не потрібно. Тільки повна темрява забезпечує глибокий спокій насіння. Ось чому якісне насіння продають у фольгованих пакетах і в тих відділах магазинів, куди мінімально потрапляє природне світло з вулиці. Всьому насінню потрібне повітря для дихання, але в невеликих кількостях. Того, що є в пакетиках цілком достатньо. Винятком можуть бути велике насіння бобових культур, яким циркуляція повітря не завадить. І зберігають їх зазвичай в мішечках.

Зверніть увагу на інформацію зазначену на пакетиках з насінням, виробники вказують, в які місяці їх можна висівати у відкритий грунт. Так занадто ранні посіви теплолюбних культур можуть призвести до загибелі насіння.

Відсутність підготовки насіння до сівби

Якщо насіння багатьох культур, тільки дозрівши вже готове до проростання, то є і особлива група, яким потрібно провести передпосівну підготовку. Є 2 види обробки: скарифікація (руйнування щільної зовнішньої оболонки) і стратифікація (передпосівна обробка холодом).

Так насіння, запашного горошку, має досить щільну оболонку, через що воно проростає дуже повільно або не проростає зовсім. Йому бажано допомогти - пошкодити оболонку насінини. Роблять це за допомогою гострого ножа, наждачного паперу або голки. Куплене насіння, як правило, вже пройшло таку підготовку промисловим способом. Ну, а над власним доведеться попріти.

Багаторічники, такі як аквілегія, примула, лаванда, хризантема, клематис, півонія вимагають, щоб їх насіння, якийсь час провело в холоді, тільки тоді воно зійде. Не знаючи цієї особливості, багато садівників неправильно їх висівають. Адже процедуру стратифікації провести дуже просто, помістивши посівний матеріал в холодильник, попередньо загорнувши його у вологу тканину, або навіть посіявши в ємність. Правда тут є свої тонкощі: у кожної культури свій режим стратифікації. Якщо насінню аквилегії достатньо побути в холодильнику 1 тиждень, то для лаванди цей термін не менше 1 місяця.

Неправильний посів

4fde28a357c6f Занадто глибоке розташування насіння в грунті часто стає причиною пізніх і нерівномірних сходів. А скільки сил втрачає паросток, щоб пробитися на поверхню! Найчастіше таке відбувається з дуже дрібним насінням. 

Таке насіння сіють по поверхні грунту і лише злегка, буквально пальцями, притрушують землею (до речі, є культури, які взагалі проростають тільки на світлі). Якщо є сумніви, на яку глибину висівати насіння, то пам'ятайте, зазвичай вона повинна бути в 3 - 4 рази більше довжини насіння.

Неправильний температурний режим при проростанні

Це дуже важливий фактор схожості вашого насіння. І хоча більша частина садівників пророщує насіння в житлових приміщеннях, при цілком відповідних умовах, але і тут легко зробити помилку. Варто знати, що +15 С для багатьох культур це нижній поріг, при якому можливе проростання насіння. Висока вологість, в поєднанні з низькою температурою смертельно небезпечна для вашого посівного матеріалу, що знаходиться в грунті - він не проростає, а загниває. 

Так само шкідлива і надто висока температура. Часто таке трапляється при посіві в ємності встановлені над батареєю опалення, особливо, якщо посіви не прикриті поліетиленовою плівкою. Поверхня ґрунту швидко висихає і покривається кіркою, пробитися через неї сходам дуже непросто. Не варто допускати температуру вище + 28 С.


Дивитися всі новини