Іноді у людини проскакують думки: «Для чого це потрібно? Адже, все що створено на планеті має своє призначення! ». Але, ніколи не замислювалися над тим, для чого потрібні молоді пагони сосни і ялини. Ростуть, і нехай ростуть собі, красиво адже. Як і в кожній рослині, так і в пагонах сосни приховується невелика таємниця, яку ми повідаємо Вам у цій статті!
Молоді пагони сосни - вічнозелені. Такі дерева ростуть заввишки до 50 метрів і живуть близько 300 - 400 років. Зазвичай мешкають на таких грунтах: підзолистих, дернових, супіщаних, торф'яно-болотних, глейових.
Великі живописці неодноразово відображали ці прекрасні дерева на своїх полотнах, вони є чудовим природним декором. Ну, а мудрий народ використовував молоді пагони сосни як сильний та ефективний засіб.
До їх складу входять: смоли, ефірні олії, крохмаль, вітаміни С, В, К, Р, каротин, дубильні речовини.
Хвойні препарати володіють такими властивостями: протимікробними, відхаркувальними, сечогінними, дезінфікуючими, болезаспокійливими властивостями, антицинготними.
Молоді пагони сосни діють таким чином:
- жовчогінні,
- сечогінні,
- протизапальні,
- знеболюючі.
Укорочені бічні пагони сосни входять до складу сечогінного і грудного зборів. Настій і відвар з соснових погонів приймають в середину при таких хворобах: сечокам'яній хворобі, жовчокам'яній хворобі, пневмонії, бронхіту, виразці.
Спосіб приготування
Варіант 1
В одну склянку окропу засипають 10 грам нирок. Наполягають і дають хворому по 2 чайні ложки 3-ди в день.
Варіант 2
Для настою хвої береться 20 грам погонів на 1 склянку окропу. Рекомендується приймати по 2 столові ложки 3 рази на день.
Також в народній медицині пари відвару інгаляційним способом застосовується при:
- Хронічних бронхітах,
- застарілих висипах,
- ревматизмі,
- водянки.
Молоді пагони сосни також готують на спирту, застосовуючи цю настоянку в якості протитуберкульозного засобу.
Соснове варення з молодих пагонів
- Зберіть в лісі молоді пагони сосни. Зриваючи, тільки бічні відростки і відростки з сосен вище середнього, тим самим даючи можливість вирости маленьким деревам.
- На початку, промийте водою паростки.
- Тепер починається самий трудомісткий процес - необхідно очистити пагони від верхнього лушпиння, тому, як вона додасть гіркоту нашому меду.
- Тепер є два варіанти, або порізати пагони приблизно по 1 см, або залишити такими, як є. І засипати цукром у співвідношенні 1 \ 2 - 1 частина пагонів і 2 частини цукру. Залиште їх на 12 годин.
- Після, коли цукор розчинився, варення ставлять на вогонь - кип'ятимо три рази по п'ять хвилин, щоразу даючи йому охолонути.
- Під час останнього закипання перед вимиканням, додайте сік лимона (це для того, щоб зберегти на триваліший термін) . Перемішайте , вимкніть і тут же розлийте по стерильним баночках.
Дуже смачно і корисно! Всім смачного і доброго здоров'я!
Спасибі, що приділили час нашої статті. З нетерпінням чекаємо Ваших питань та відгуків! З повагою, садовий центр «Greensad».