06 липня 2015
Весняна обрізка ягідних кущів. Відео

Для того, щоб отримувати рясні і регулярні врожаї з ягідних кущів їх потрібно навчитися правильно обрізати. При весняній обрізці садівники переслідують 3 основні мети: формують потрібну форму кущів, покращують освітлення всіх частин куща, і збільшують плодоношення. Якщо залишити кущ зовсім без обрізки, то звичайно урожай він дасть, але з часом він буде все меншим, а самі ягоди стануть дрібними і несмачними. Ягідні чагарники обрізають ранньою весною, до розпускання бруньок.

Багато садівників, приступаючи до цієї важливої операції, роблять одну помилку: шкодують кущі, бояться зрізати зайве, і отримати менший урожай. Але для того щоб обрізка дала хороший результат, потрібно і різати безжально. Часом навіть вирізати повністю. Варто перетерпіти один сезон, і кущ знову порадує вас відмінним урожаєм. Хоча до таких крайнощів краще не доводити.

Для обрізки гілок знадобиться гострий секатор, а для більш великих і товстих гілок - пила. Великі зрізи діаметром 1 см краще обробити садовим варом. Кожному кущу потрібен індивідуальний підхід. Мало того різні ягідні культури мають різну специфіку обрізки. Давайте розбиратися по порядку.

Малина

 Напевно, найпростіша для обрізки ягідна культура. Як відомо, у малини в перший рік пагони виростають, а на другий плодоносять і відмирають. Тому пагони, що принесли на другий рік урожай, вирізують біля самої землі або навіть в землі. Заодно варто видалити всі зайві і слабкі пагони цього року. У дорослих кущів має бути 10 - 12 пагонів.

Є одна особливість: пагони малини найкраще плодоносять у середній частині, тому верхівки пагонів прищипують, у них розвиваються бічні гілки, і плодоношення стає більш рясним, а ягоди більші і смачніші. Зазвичай довжина пагонів становить 1,5 м. Укорочують такі пагони, на 10-15 см. 

Винятком є ремонтантна малина, у неї однорічний цикл розвитку (вона плодоносить на пагонах цього року) тому навесні надземну частину зрізають повністю, до рівня землі.

З віком у малини врожайність різко знижується. Але продуктивність старих кущів може бути відновлена шляхом видалення старого кореневища через кожні 5 - 6 років. Омолоджуючу обрізку слід супроводжувати внесенням підвищених доз органічних і мінеральних добрив.


Чорна смородина

Кущ чорної смородини формують поступово протягом 4 - 5 років. Дорослий кущ чорної смородини повинен мати по 3 - 4 гілки у віці 1, 2, 3, 4 і 5 років. Тобто на кущі буде 15 - 20 гілок різного віку. Вік гілки визначають за кількістю річних приростів. Просто порахуйте зверху вниз всі прирости між річними кільцями. Гілки у віці 6 років і старше вирізують повністю у основи куща. Також варто видалити:
• Усі гілки, що лежать на землі;
• гілки, що ростуть усередину куща і перехрещуються;
• всі зростаючі із землі зайві пагони, а також пагони з підмерзлими за зиму верхівками;
• всі сухі і уражені хворобами гілки - якщо ослаблений ріст річних приростів (менше 15 см).

Усихаючі верхівки 5-річних пагонів зрізують до якого-небудь сильного бічного відгалуження, щоб підсилити зростання решти гілок. Молоді 1-річні пагони, вкорочують на одну третину, для посилення розгалуження. Слідкуйте, щоб на кущі залишалися гілки різного віку, так як краще плодоношення зазвичай буває на гілках 2 - 3-річного віку.


Osnovyi-tehniki-obrezki-yagodnyih-kustarnikov-300x174 Червона та біла смородина

 У цих ягідних культурах велика кількість плодових бруньок закладається у верхніх частинах пагонів, які потім перетворюються на букетні гілочки, розташовані біля кордонів річних приростів. Вони живуть і плодоносять до 4 років. Тому у смородини не можна укорочувати однорічні прикореневі і однорічні бічні пагони. При формуванні куща щорічно залишають по 3 - 4 найбільш сильних однорічних пагонів. Всі старі, хворі, слабкі пагони безжально вирізають. У дорослому кущі червоної і білої смородини має бути по 2 - 3 гілки різного віку, а всього рекомендують мати 10 - 12 гілок різного віку. Скелетні гілки червоної і білої смородини плодоносять 6 - 8 років, але основний урожай формується на гілках віку від 2 до 5 років. Слідкуйте, щоб в куща були гілки різного віку.

Аґрус

 Власне кажучи, тут формування куща відбувається за тими ж принципами, що і у смородини. Дорослий кущ повинен мати 15 - 20 гілок різного віку. При посадці кущ обрізають, залишаючи по 2 - 3 нирки на пагін. До кінця першого року кущ матиме вже кілька однорічних пагонів. Навесні, на другий рік посадки, минулорічні пагони вкорочують на 1/3 їх довжини.

В основному агрус плодоносить на вкорочених пагонах 2 - 3 річного віку. Аґрус плодоносить і на більш старих гілках, тому при обрізанні видаляють гілки тільки старше 7 річного віку. Однорічні пагони агрусу вкорочувати не можна, тому що це знижує урожай. Зрозуміло, навесні вирізують сухі, зайві і затінюючі пагони, а так само старі гілки, що не плодоносять і слабкі плодоносні. Вирізують всі пагони старше 7 років. Якщо агрус не обрізати, то дуже скоро він стає запущеним, безплідним і часто хворіє, стаючи «головним болем» для садівника.

А що ж робити, якщо вам дісталися старі і запущені ягідні чагарники?

Для відновлення знадобляться радикальні заходи. Видаляють всі сухі, хворі й поламані гілки. Так само видаліть всі звисаючі гілки і гілки, що затінюють кущ. Варто видалити і однорічні гілки, залишаючи лише 3 - 4 для заміщення старих гілок.

Якщо ж у куща немає молодих сильних гілок, необхідно вирізати 2-3 старі гілки біля основи, це викличе зростання кореневих паростків. Але вирізати всі старі гілки в один рік не варто. Цю операцію слід розтягнути на 2 - 3 роки. Основна мета обрізки запущених кущів - викликати утворення нових сильних приростів для поступового заміщення всіх старих гілок. Дуже важливо старі гілки вирізати на рівні ґрунту, не залишаючи пеньків, так як в них можуть оселитися шкідники. Всі зрізані гілки обов'язково спалюють, бо вони часто є джерелами шкідників і хвороб. Завдяки періодичному омолодженню, можна істотно продовжити життя рослини.


Дивитися всі новини