04 листопада 2014
Осіння обрізка ягідних чагарників. Відео

 Осінній строк обрізки підходить тільки для зимостойких і невисоких чагарників. Смородина, агрус і жимолость - якраз зимостійкі і компактні і мають можливість провести самі морозні місяці під сніговою «ковдрою». В принципі їх можна було б обрізати навіть взимку, але в цей час року до них не підступитися - то бруд, то лід, то замет. Весна для обрізки теж підійде, але справа в тому, що зазначені рослини ранньою весною прокидаються одні з перших, що супроводжується інтенсивним виділенням соку. Тому буває складно вловити момент, коли потрібно приступати до весняної обрізки. Та й працювати в цей період не дуже зручно, оскільки під рослинами скупчується велика кількість талої води вперемішку з брудом. Самі рослини легше переносять хірургічні втручання, коли знаходяться в стані спокою або підготовки до нього. До того ж для прийняття правильних рішень обрізувач повинен добре бачити «скелет» всієї рослини, що не замаскована листям. Саме тому більшість садівників воліють обрізати ягідні чагарники саме восени.

                                                     Початок обрізки

обрезка Часто буває, що початківці садівники, не розібравшись, що до чого, підстригають кущ, зрізуючи тільки верхівки, як в перукарні. Цим вони домагаються зниження плодоношення і катастрофічного згущене куща в наступному сезоні. Буває ще гірше - вирізають весь однорічний приріст. Таким чином, своїми руками повністю знищують урожай майбутнього року. Тому до процедури обрізки треба підходити «з розумом».
Спочатку за допомогою гострого секатора видаліть старі товсті гілки, яким вже, 5 і більше років. Толку від них вже ніякого: вони не дають ні гарного врожаю, ні нового приросту. У смородини і агрусу можна залишати пеньки, тому працювати часто доведеться на рівні грунту, майже укладаючи на неї інструмент плашмя. Дуже часто пеньки за лічені тижні перетворюються в кошмарні розсадники хвороб і шкідників. Іноді буває, що видалення всіх старих гілок загрожує зробити кущ «лисим». В цьому випадку ті стволики, де кора внизу в кращому стані, краще не видаляти радикально «на кільце», а зробити обрізку для перекладу на сильну гілку.

Потрібно стежити, щоб кущі агрусу, а також чорної і червоної смородини не були надто загущеними, що теж по-своєму шкідливо для рослини. Тому всі зайві гілки, що призводять до загущення, слід прибирати. Зріжте всі пошкоджені, кволі і тонкі гілки. По закінченні роботи замажте зрізи діаметром більше 1 см садовим варом. Зрізані гілки краще спалити.

                                              Особливості ягідних чагарників

ягодные Обов'язково враховуйте особливості кожного виду ягідних чагарників. Одні ягідні культури дають урожай тільки на однорічних гілках, інші - на тих, що старше. У них різна здатність формувати пагони поновлення (ті, що ростуть із землі). Та й старіють вони теж неоднаковими темпами.
Чорна смородина стрімко дорослішає і старіє. Видаленню підлягають всі гілки старше п'яти років. Пагонів відновлення може бути багато - залишають 3-4 штуки.
У червоної смородини і агрусу обрізають гілки старше п'яти-шести років. Загущають кущі не дуже швидко, тому їх часто обрізають не цілком, а з перекладом на сильне бічне відгалуження.
Гілки жимолості підлягають видаленню, коли вони перестають рости - приблизно від 7-8 років і старше. На відміну від смородини і агрусу, жимолость погано відновлюється від коренів. Тому для неї роблять виняток і при видаленні старих гілок залишають пеньки довжиною близько 5 см. Кущі потребують проріджування.
Калина схильна до загущення, тому основна мета її обрізки полягає в створенні провітрюваного куща - видаляють гілки, що створюють «хащу» (ті, що слабші й гірші).
Правильно сформовані кущі смородини, агрусу, жимолості та інших ягідних чагарників дають кращий урожай, та й виглядають приємніше.

                   

Дивитися всі новини