Лохина на вигляд схожа на чорницю- це ягода темно-синього кольору. Вона росте в природі в болотистих і лісових місцевостях. На сьогоднішній день селекціонерами виведено безліч сортів лохини, яку з успіхом вирощують в промислових масштабах, на плантаціях і на присадибних ділянках садівники - любителі. Лохина не тільки дуже смачна, але і дуже корисна ягода. З давнини лохина використовується не тільки в кулінарних, але і в лікувальних цілях. До слова сказати, в цілющих цілях можуть використовуватися не тільки ягоди, а й листя лохини.
Для початку звернемо увагу, що ягода лохина є дієтичним продуктом харчування і не викликає, на відміну від деяких інших ягід, ніяких алергічних реакцій. Більше того, вона володіє здатністю усувати алергію, яка виникла із-за використання інших ягід.
Лохина є хорошим постачальником вітаміну А, вітамінів В1, В2, РР і вітаміну С, що сприяє загальному зміцненню імунітету, а також корисно дитячому організму. До речі, вітаміну С, в голубиці міститься в кілька разів більше, ніж у тій же чорній смородині, що вважається джерелом вітаміну С номер один. Міститься в голубиці і вітамін К, дефіцит якого призводить до проблем з кістками, суглобами, зубами і щитовидною залозою.В ягодах чорниці містяться органічні кислоти, дубильні речовини, цукру, та інші сполуки які зміцнюють капіляри і справляють істотний протизапальну, а також протисклеротичну дію.Також в ягодах присутні мінеральні речовини, такі як: фосфор, магній, кальцій, калій, кремній, натрій, залізо, марганець, йод та інші. Зрозуміло, краще всього лохину iсти сирою, саме в такому вигляді, вона зберігає всі свої головні властивості і приносить користь нашому організму.
Корисні властивості лохини
При вживання свіжих ягід лохини, поліпшується обмін речовин. Вживання ягід лохини уповільнює старіння мозку, так як містяться в них поліфеноли мають антиоксидантну та протизапальну дію і можуть уповільнити процеси старіння. Для цього, п'ють сік лохини в кількості 0,5 л щодня, це перешкоджає віковим ослаблення пам'яті.
Ці чудові ягоди сприяють омолодженню організму, покращують пам'ять, зір і координацію рухів. Крім того, офіційна медицина рекомендує лохину використовувати при ентероколіті, катарі шлунка, а народна - при дизентерії, цинзі.
Мабуть, саме просте корисне властивість лохини полягає в тому, що ягода завдяки високому вмісту антиоксидантів є надзвичайно ефективним засобом для зміцнення імунітету.
Свіжа лохина - кращий засіб для профілактики сезонних застудних захворювань і відновлення сил ослаблі від хвороби організму. Після важких операцій також рекомендується включати в раціон багату вітамінами лохину.
Вона є досить ефективним натуральним засобом, що допомагає знизити рівень цукру в крові, що актуально при лікуванні і профілактиці цукрового діабету.
Лохина є багатим джерелом клітковини і інших натуральних поживних речовин, які надзвичайно важливі для поліпшення роботи травної системи. Кислуваті ягоди лохини особливо корисні для людей зі зниженою кислотністю шлункового соку. Сечогінна властивість лохини сприяє правильної діяльності сечостатевої системи та профілактики багатьох захворювань цієї системи - зокрема, циститу і простатиту. Це особливо важливо для чоловіків старшого віку.
Крім цього, лохина, славиться як дуже ефективний засіб для підтримки хорошого зору. Це корисна властивість лохини пояснюється високим вмістом каротину, який покращує зір і захищає очі від самих різних захворювань. Лохина особливо корисна для людей, чия діяльність пов'язана з постійним напруженням зору, концентрацією уваги - для водіїв, пілотів, копірайтерів і т. д.
Також лохина відома і як засіб для виведення токсинів та інших шкідливих речовин з організму. Особливо ефективно лохина очищає наші організми від радіонуклідів і їх продуктів. Це - ще один привід включити лохину в свій раціон або хоча б частіше звертати на неї свою увагу.
Використання лохини в ллікувальних цілях
- У лікувальних цілях використовується не тільки сама лохина, але і її листя. Відвари з лохини надзвичайно корисні при лікуванні серцевих захворювань, недокрів'я, гіпертонії і цукрового діабету. Відвар листя вживають як м'який проносний засіб. Відвар готують так:
- 1 столову ложку листя заливаємо 1 склянкою окропу, доводимо до кипіння і тримаємо на слабкому вогні 10 хвилин. Через 20 хвилин, проціджуємо і приймаємо по 1 столовій ложці 3 рази в день.
Кислий напій з ягід лохини корисно пити при застуді, лихоманці, запаленнях нирок і сечового міхура. Свіжі або консервовані ягоди розім'яти ложкою і залити склянкою гарячої води. Дати настоятися 3-5 хвилин. Пити гарячим замість чаю.
- Лохина використовується як у свіжому, так і в переробленому вигляді. З неї готують варення, пастилу, компот, желе, кисіль, мус, вино, квас, перетирають ягоди з цукром.
Зрозуміло, корисні властивості лохини губляться при термічній обробці, тому варення з малини вже не настільки ефективно для зміцнення імунної системи. Тим не менш, у відсутності свіжих ягід можна підлікуватися і варенням - воно діє подібно легендарному малинового: також має жарознижувальну дію, і тому може допомогти при лихоманках, бронхітах, грипі і різного роду запаленнях.
Проте, у всьому, навіть хорошому, треба знати міру. Це ж стосується і застосування лохини з лікувальними цілями. Зайва кількість антиоксидантів, що знаходяться в голубиці, може призвести до зменшення надходження кисню в м'язи і тим самим порушити м'язові функції. Ну а для любителів вважати, наведемо цифри: Калорійність лохини - 39 ккал на 100 г ягід. Харчова цінність лохини: білки - 1 г, жири - 0,5 г, вуглеводи - 6,6 р.