04 серпня 2015
Айва. Розмноження і догляд за айвою. Відео

Айва - це невисоке деревце, що виростає у висоту до 3,5 м і живе в середньому до 60 років. Цвіте воно зазвичай в травні-червні. Її плоди мають приємний, «благородний» аромат, їх використовують як гарнір до м'ясних страв, для приготування желе і повидла, варять всілякі компоти.

Дуже любить айва світло і вологу, але в той же час відмінно переносить посуху і повені. Коріння рослини в землі лежать неглибоко, айва добре приживається на грунтах з неглибоким заляганням грунтових вод. Висаджувати айву потрібно на рівній ділянці або на пологих схилах. Кращим місцем буде південна і відкрита частина дачної ділянки. Слід врахувати, що дерево теплолюбиве, і більшість сортів хороший урожай дадуть лише на півдні, там же, де ростуть персики і абрикоси. Потрібно ретельно вибирати підходящі для вашого клімату сорти.

Айва росте практично на будь-якому грунті, але від її складу залежить термін життя рослини і врожайність. Для прикладу, на легких супіщаних ділянках деревця будуть менш врожайними і недовговічними, але раніше плодоноситимуть. На важких, добре розпушених і зволожених грунтах вище врожайність айви. Розмножується айва різними способами: насінням, здеревілими живцями, окуліруванням, відводами, кореневими нащадками.

                                     Розмноження здеревілими живцями

размножение черенками Посадка айви здеревілими черешками - це найпростіший спосіб отримати посадковий матеріал. Для цього нам потрібно вибрати нижні однорічні пагони з врожайних і здорових дерев. Нижній зріз робимо поруч з брунькою, верхній - на такій відстані, щоб всихання верхівки держака не впливало на зростаючу бруньку. Висаджуємо живці трохи похило або вертикально.

Відразу ж після посадки підгортаємо бруньку невеликим шаром грунту (1-2 см). Завдяки цьому приблизно на 20 день з'являться перші корінці. При їх появі розрівнюємо грунт навколо саджанця, рясно його поливаємо і присипаємо тирсою і торфом. Найкраще приживаються живці, висаджені в парниках. Якщо їх посадити у відкритий грунт, то більше половини з них не проростуть. Посаджені таким способом саджанці починають плодоносити на 3-4 рік.

Айва буде рости при багатьох несприятливих факторах, вона стійко перенесе посуху і повінь. Але чим гірше умови для її росту, тим бідніше буде зібраний урожай. Та й за якістю плоди вийдуть поганенькі: вони будуть більш терпкими і жорсткими. Зате при правильному поливі і своєчасному внесенні добрив дерево щедро віддячить вас високим урожаєм. Допоможе при цьому і грамотна обрізка дерев.

Підгодівля айви добривами потрібна весь вегетаційний період: з початку весни до пізньої осені. На початку весни вносимо мінеральні та органічні добрива, влітку айва потребує азотне і фосфорно-калійне живлення, а восени робимо основну підгодівлю (також органічними і мінеральними добривами) - створюємо запас необхідних айві речовин до весни. Правильна підгодівля дозволить збільшити урожай практично на одну третину, так що не варто нехтувати нею.

                                                             Обрізка айви

обрезка айвы

Найсприятливішим періодом для обрізки айви вважається весна. Робити це потрібно в кінці березня - початку квітня, коли соки деревини ще не почали циркулювати і рослина перебуває в стадії спокою. У разі запізнення у строках з цією процедурою, через зайве виділення рідини з ран зрізаних гілок, процес загоєння може погіршитися.

Також проводять профілактичну обрізку айви восени, з метою звільнення рослини від непотрібного вантажу сухих, хворих і неплодоносних гілок. Засохлі частини рослини прибирають в більшій мірі для того, щоб в них не завелися шкідники, а хворі, щоб хвороба не поширювалася на іншу частину дерева. Зрізати хворі необхідно до здорової деревини. Не проводять обрізку айви взимку. Гілки дерев при низьких температурах стають крихкими і погано зрізаються. А ранки, отримані в результаті проведення цієї процедури, через холод не можуть затягнутися і зажити.

Правильна обрізка айви необхідна в перші 5 років після посадки дерева, коли воно активно розвивається. Гілки, які ми залишили в якості основних, укорочуємо приблизно на 1/3 від їх довжини. Сильніше обрізати їх не варто - це може викликати посилений ріст пагонів, крона стане занадто густою, а плоди будуть встигати пізніше. Обрізаючи крону, видаляємо найсильніші і найслабкіші гілки, також потрібно видалити пошкоджені і сухі гілки. Якщо є гілки з засохлими кінцями, а ми плануємо їх залишити, то їх треба обрізати до здорової деревини.

Основну обрізку робимо на початку весни. Якщо дерево активно дає однорічні пагони весь весняно-осінній період, їх потрібно буде в серпні прищипувати. Без цього до заморозків вони не встигнуть одеревеніти і просто загинуть.
Підв'язка айви потрібна в перші роки, поки дерево активно розвивається. Зростає воно нерівно, особливо на схилах, тому дереву потрібна опора. Коли саджанець зміцніє і почне плодоносити, опору можна прибрати.

                                                                Полив 

Вологу айва любить. У весняно-осінній період бажано зробити як мінімум шість поливів. Перший - ранньою весною, за кілька днів до цвітіння, другий - коли дерево цвіте, третій - після того як опадуть зав'язі, четвертий - в момент росту пагонів, п'ятий - приблизно через 20 днів після четвертого поливу, а шостий - коли формуються і ростуть плоди . Часті поливи недостатньою кількістю води будуть марними. При поливі дерева головне, щоб грунт, що охоплює основну масу коренів рослини (у молодих дерев глибина залягання кореневої системи становить 40-80 см, у дорослих до 1 м), був достатньо зволожений. 

Плодоносить айва восени, з вересня по листопад. Радимо вам залишати плоди на дереві якомога довше, щоб вони встигли набути свого характерного смаку.  У деяких сортів плоди повинні вилежатися, після цього їх можна вживати і в сирому вигляді. Для того щоб зберегти плоди до весни, їх пересипають борошном, сіном, сухою тирсою і складають у ящик в прохолодних приміщеннях.

                                    

Дивитися всі новини