25 вересня 2015
Сезонні роботи в лютому: перевірка схожості насіння

В лютому всі садівники і дачники починають замислюватися про те, що незабаром посадити. Багато з них вже посіяли насіння на розсаду, але основна частина посівного матеріалу ще чекає своєї черги. І для того щоб не втратити більшу частину врожаю потрібно заздалегідь перевірити схожість насіння. Визначення енергії проростання культур є запорукою здорових сходів і великого врожаю. 

3 способи перевірки насіння на схожість 

Перший спосіб передбачає під собою перевірку насіння маленьких розмірів. До них ми відносимо: моркву, ріпу, капусту, крес-салат, щавель, ревінь, петрушку, гірчицю, томати, кріп, перець, баклажан, садові квіти. Розкладаємо на тарілочці змочені у воді серветки і на них викладаємо насіння і прикриваємо плівкою. 

Ставимо посівний матеріал в тепле місце з температурою повітря не більше 20-23 °. Переглядаючи щодня насіння, рахуємо пророслі. Якщо з усієї кількості проросло більше половини, то схожість сильна. Чим більше і чим швидше проросло насіння, тим кращий урожай нас чекатиме на грядках. 

Другий спосіб. Насіння поміщають в ємність і заливають водою. Потрібно ретельно розмішати їх і дати відстоятися 5-7 хвилин. Насіння, що спливло може бути порожнім або зіпсованим. Посівний матеріал, який опинився на дні підходить для висадки. Цим способом перевіряють на схожість все насіння крім томата, редису і капусти. Їх можна буде перевірити цим же способом, але 3-5% -им розчином кухонної солі. 

Третій спосіб перевіряє на схожість насіння гарбуза, кабачка, гороху, патисонів, огірків, буряка, бобів, квасолі та кавуна. Насіння попередньо декілька разів обробляють окропом з інтервалом в 25-30 хвилин. Використовуємо деревну сиру тирсу, яку засипаємо в невеликі ванночки або лотки. Насіння ж варто розмістити рядами на невеликій відстані один від одного, і знову засипати їх тирсою. Тримати ємності потрібно при температурі 23-27 °. Також як в тих двох способах підраховуємо проросле насіння і дізнаємося їх відсоток схожості.

 Перевірка насіння на схожість - це дуже важливий етап у плануванні здорового і багатого врожаю. Дотримуйтеся цієї інструкції, і Вам вдасться заощадити на новому насінні і вже незабаром насолоджуватися смачними плодами.


Дивитися всі новини