21 липня 2014
Плоди ялівцю. Чи можна їсти? Відео

Якщо вам довелося побувати в ялівцевому лісі, напевно ви відчули на собі його цілющу дію. Повітря в такому лісі завжди чисте, в ньому надзвичайно легко дихається. Невипадково ялівець сьогодні активно культивується як декоративна і озеленювальна рослина. Його використовують для оздоровлення повітря в багатьох містах. Однак ялівець має безліч лікувальних властивостей.
Ялівець - це невелика вічнозелена рослина. Зустрічається або у вигляді дерева висотою до 5 метрів, або у вигляді чагарника. У ялівця цілюще все: і хвоя і молоді пагони і навіть коріння. Але нас цікавить питання "А чи їстівні плоди ялівцю?"

                                                 Особливості плодів ялівцю

загруженное Плоди ялівцю схожі на ягоду, але насправді являють собою соковиту ягодоподібні шишку. Плоди різних сортів і форм схожі по виду, але використовувати в лікувальних цілях можна лише ялівець звичайний, який часто зустрічається в диких умовах. Плоди решти видів вважаються отруйними і краще з ними не експериментувати.
Корисні шишкоягоди ялівцю звичайного легко розпізнати за такими відмітним ознаками: вони мають кулясту форму 6-9 мм в поперечнику, вгорі - трипроменеву борозенку, колір темно-синій. Усередині кожної ягоди - пухка зеленувато-бура м'якоть з трьома кісточками. Ягоди ароматні і солодко-пряні на смак.

                                                Використання плодів ялівцю

ягоды-можжевельника-обыкновенного Плоди ялівця звичайного, використовувані в лікувальних цілях, слід збирати восени. Дозрілі легко відрізнити за синього кольору, у незрілих колір зелений. Зібрані плоди очищають від гілочок і хвої, сушать на повітрі або в сушарці при температурі не вище 30 градусів.
Шишкоягоди ялівцю містять ефірну олію, цукр (головним чином глюкозу і фруктозу), смолу, яблучну, мурашину і оцтову кислоти, віск, мінеральні солі, фітонциди і ряд інших цінних речовин.

Плоди ялівцю застосовуються як сечогінний, відхаркувальний, що поліпшує травлення, а також дезінфікуючого сечові шляхи засіб. Прекрасно активізують функцію залоз внутрішньої секреції, покращують кровопостачання, мають бактерицидні властивості. Головна діюча речовина - що міститься в них у великій кількості ефірне масло.
З плодів ялівцю в лікувальних і профілактичних цілях готують чай, відвар, настій, сироп, а також їдять їх сирими. У сирому вигляді жують свіжі шишкоягоди. При цьому очищаються від інфекції рот і шлунок, поліпшується склад крові, виліковується виразка шлунка. У період епідемії грипу та вірусних інфекцій в якості профілактики можна застосовувати такий метод: в 1-й день треба з'їсти 4 ягоди, у 2-й - 5, в 3-й - 6, в 4-й - 7 і т.д. довівши на 12-й день до 15 ягід. Далі йде зменшення ягід на одну щодня до 5штук. Через 10 днів курс лікування можна повторити. Цю методику особливо рекомендується застосовувати навесні, коли організм найбільш ослаблений, і перш за все людям похилого віку.

                                      

                                                       Чай з ялівцевих плодів

funduk4.full Можна заварювати чай. Чай з ялівцевих плодів покращує травлення, виліковує ряд легеневих захворювань і захворювань верхніх дихальних шляхів, посилює роботу нирок, промиває сечові шляхи. Для його приготування беруть 1 ст. ложку свіжих розчавлених плодів і заливають їх 1 склянкою окропу. П'ють чай в лікувально-профілактичних цілях по третині склянки 3-4 рази на день після їди.
Слід пам'ятати, що свіжі ягоди, чай і відвар з ялівцю протипоказані при загостренні хронічних захворювань шлунка, нирок і печінки. І можуть використовуватися лише як профілактичний засіб в період нормальної роботи всіх органів!    Плоди ялівця корисно використовувати і в кулінарії. Вони хороші при приготуванні квасу, сиропу, морсу, пряників і начинок для цукерок. Їх також використовують як пряність до м'ясних страв і квашеній капусті, використовують при копченні м'яса і риби.
                     

Дивитися всі новини