26 червня 2013
Корисні властивості каштана

Вперше це надзвичайно гарне дерево було привезено до Європи в 15 столітті зі Стамбула. Через деякий час дерево стало популярно у всіх європейських державах. Використовувалося воно для озеленення вулиць і оформлення садів. Плоди служили кормом для худоби. У середні століття з плодів кінського каштана робили нюхальний тютюн. Їх так само висушували, перемелювали на борошно і змішували з квасцами. Таким чином, палітурники отримували спеціальний, палітурний клей. Книги, переплетені з допомогою такого клею, зберігалися дуже довго.

Лікувальні властивості цієї рослини були виявлені лише в 20 столітті. Про каштан складено чимало прикмет і забобонів. Вважається, що носити з собою каштан слід при болях у спині, ревматизмі, артриті, астмі та проблемах з грудьми. Якщо носити з собою три каштана - це допоможе позбавитися від головних болів і запаморочень. Але прикмети прикметами, а чим дійсно корисний зростаючий у нас кінський каштан?

кора Деревина дерева комерційною цінністю не володіє, але дуже міцна, тому часто використовується в столярній справі як масив і у вигляді шпону. Каштан застосовується при виробництві меблів, добре точиться і ріжеться, легко піддається будь-якій обробці. Його м'яка деревина володіє рівномірною щільністю, добре полірується, лакується і тонується. Будовою каштан нагадує дуб, але в розрізі на відміну від цього масивного дерева, не має характерного блиску. Відрізняються вироби, виконані з дуба і каштана тільки по вазі, зовні при відповідному тонуванні та підборі структури їх важко відрізнити.

цветы Квіти каштана не тільки красиві. Медоносні бджоли отримують з квіток нектар з високим вмістом цукру і пилок, навесні - клей (прополіс). Мед каштана дуже корисний при простудних захворюваннях, відрізняється рідкою консистенцією, гіркуватим присмаком, швидкою кристалізацією і практично не має кольору., На основі квітів кінського каштана виготовляють спиртові настоянки від ревматизму. Відвари квітів застосовують для лікування захворювань серцево-судинної системи. Квітки заготовлюють наприкінці весни. У перший день їх сушать на сонці, потім під навісом.

Кора кінського каштана має сечогінний, тонізуючий, ранозагоювальний, жарознижуючий ефект. У корі цієї рослини містяться дубильні речовини. Використовується для лікування судинних захворювань, варикозного розширення вен нижніх кінцівок, геморою і обмороження. І як стверджує реклама, допомагає в боротьбі з целюлітом.
Чай з кори кінського каштана п'ють при дизентерії, для лікування вовчака і дерматитах. З кори каштана кінського звичайного отримують жовтий натуральний барвник.
Збір кори припадає на весняний період. Кору ділять на частини, сушать на відкритому повітрі, а потім досушують у провітрюваному приміщенні.

плоды каштана Горіх каштана не придатний для їжі, гіркуватий і отруйний. При вживанні можна отримати харчове отруєння. Для деяких тварин плоди каштана кінського звичайного служать кормом.
З насіння каштана виробляють лікарські препарати, що мають венотонізуючий, антітромбіческий вплив, а так само лікарські засоби, що застосовуються при венозному застої і розширенні вен.
Раніше насіння каштана кінського звичайного, багаті сапонінами, використовували для відбілювання конопель, льону, шовку та вовни. Сапоніни, що містяться в насінні кінського каштана, замінюють мило. Ці речовини отримують шляхом подрібнення насіння на дрібні частини і промивання їх у воді. Мильна вода використовується для прання, миття та інших домашніх потреб. Однак не варто забувати про стійкий запах каштана. З насіння каштана отримують крохмаль, який додають при пранні для додання тканини жорсткості.

Насіння рослини використовують як сурогатну кави. Перед цим з них вилуговуються токсини. Для цього горіхи повільно обпалюють, розрізають на дрібні частини, кладуть в тканинний мішок і промивають 2-5 днів в проточній воді. Потім насіння висушуються і подрібнюються. Але цей процес усуває багато мінералів, вітамінів і корисних мікроелементів.
Насіння є хорошим відхаркувальним, протинабряковим і тонізуючим засобом. Маслом, одержуваних з насіння цієї рослини, лікують ревматизм. Вживати в їжу насіння каштана кінського звичайного не рекомендується при захворюваннях печінки і нирок. Плоди збирають повністю дозрілими. Сушать під навісом або в приміщенні при температурі до 25 градусів.Шкаралупа плодів каштану використовується для виготовлення жіночих прикрас.

листья Листя багате вітамінами С і В. Чай з листя каштана вживають для лікування лихоманки і коклюшу. Містять дубильні і пектинові речовини, вітамін K, глікозиди. Використовуються в народній медицині для приготування відварів і настоїв, застосовуваних при внутрішніх кровотечах. Заготовляють листя кінського каштана з травня по вересень. Сушать їх на горищі або в темному, добре провітрюваному приміщенні. Розкладають тонким шаром. Готову сировину має приємний аромат і набуває темно-зелене забарвлення.
Обов'язково варто сказати про благотворний вплив препаратів кінського каштана на волосся. Кінський каштан завдяки вмісту в ньому дубильних речовин і танінів зміцнює волосяні цибулини, тим самим оберігаючи волосся від випадання. Вітаміни, жирні олії та сапоніни, що входять до складу рослини, додають волоссю блиск і здоровий вигляд. Кінський каштан прекрасно насичує волосся всіма необхідними поживними речовинами, що сприятливо позначається на стані волосся, які збільшуються в обсязі, стають товщі і міцніше. Волосся легко розчісується і укладаються в зачіску.

При всій привабливості лікувальних і косметичних засобів з кінського каштана слід пам'ятати, що будь народний засіб - ліки, прийняте на власний ризик. Будьте обережні, тому що невірно приготоване засіб може викликати негативні наслідки. До того ж варто враховувати і індивідуальну сприйнятливість свого організму до різних речовин.

Дивитися всі новини